Hevosen kanssa toimiminen on ennaltaehkäisevää ja ihmisen hyvinvointia lisäävää toimintaa. Hevonen hyväksyy ihmisen sellaisenaan, ilman ennakkoasenteita ja -odotuksia. Hevosen kanssa toimiessa ihmisen elämänlaatu paranee, stressi vähenee, verenpaine alenee, terveys ja kunto kohenevat, mieli rauhoittuu ja sosiaalinen kanssakäyminen helpottuu.
Hevosta seuraamalla ja havainnoimalla ihminen oppii tekemään havaintoja itsestään ja omista reaktioistaan sekä korjaamaan toimintaansa. Hevosen liikkeen mukana ihmisen kehokin saa luonnollista liikettä. Ratsastuksen kautta voi tehdä havaintoja esimerkiksi yksipuolisista työskentelyasennoista, toispuoleisesta seisoma-asennosta ym. jotka ovat ajan myötä vaikuttaneet kehoon ja aiheuttaneet erilaisia särkyjä tai jäykkyyksiä.
Virkistys- ja työhyvinvointitoiminnassa voidaan hyödyntää talliympäristöä, hevosia tai molempia. Myös muun lähiympäristön hyödyntäminen esim. metsäpolut, joen ranta jne. on mahdollista. Pelkästään idylliseen maalaismaisemaan tuleminen auttaa toimistopäätteellä päivittäin työskentelevää ihmistä rentoutumaan. Mikäli talli ympäristönä on ennalta aivan vieras paikka se voi myös jännittää ja ison eläimen kohtaaminen olla pelottavakin kokemus. Toimintaa voidaan mukauttaa ryhmän tason ja kiinnostuksen mukaan. Toisille riittää katselu, toiset haluavat hoitaa hevosia ja osa ratsastaa.